Pepptalx

Denkbeeldige kampvuren voor jongeren.

Gloed van 
Filosofie. Kunst. Wetenschap.

 
World and Self: Speakers14 mei 2014

Tollie Swinkels, theoloog, spreekt over verandering in jezelf.  Jij zelf zal groeien via kleine betrokkenheid. Ook de wereld zal daardoor groeien. De Joodse filosoof Emmanuel Levinas sprak over 'De kleine goedheid'. Grootse politieke of economische plannen doen ons nadenken maar ze hebben nooit het laatste woord. Als mensen bereid zijn om het voor elkaar op te nemen en zich laten aanspreken door het gelaat, de stille vraag van een medemens, kan er mededogen groeien tussen mensen. 

Bob van Eerd spreekt over over het fenomeen Identiteit. Waarom is het hebben en ervaren van Identiteit zo belangrijk voor ons? Wat is er aan de hand als die ontwikkeling verstoord raakt? Welke rol spelen opvoeders? Welke rol speelt cultuur? Wat hebben we nodig om Mens te worden? Bob van Eerd spreekt vanuit zijn kennis en ervaring als kinderpsychotherapeut.

 

br. Isaac spreekt over zijn innerlijke waarden. Over zijn leven als monnik en prior, en over het leven in een religieuze gemeenschap. Ook vertelt hij over de abdij als een plaats in de wereld: de bierbrouwerij en abdij als sociale werkvoorziening en leerwerkplek voor mensen met een afstand tot de afstandsmarkt. En over het nieuwste project van de abdij: Het vorstelijk landschap, gericht op natuur & recreatie bij de stad, landschap en cultuurhistorie, rust en stilte.

 

23 mei 2014

René Munnik spreekt over hoe techniek de denkwereld en het mensbeeld verandert en grenzen vervaagt. Omdat ooit de platenspeler is ontwikkeld, kunnen wij nu naar stemmen luisteren van meer dan een eeuw geleden. Munnik noemt dit Tijdmachines: technieken die ons in staat stellen verbindingen te maken tussen Nu en Andere Tijden. Het alfabet stelde ons in staat tot verspreiding en ontwikkeling van kennis en wetenschap. De digitalisering van de techniek roept weer een nieuwe beleving en een nieuw denkpatroon op. Gaan we anders denken? Hoe dan? Prof. dr. René Munnik studeerde scheikunde, theologie en filosofie. Hij is universitair docent wijsbegeerte aan de faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg en bijzonder hoogleraar vanwege de Radboudstichting aan de Universiteit Twente.

Loek Dijkman, spreekt over Wederkergheid: Ondernemen en de Samenleving. “Een onderneming is meer dan alleen een winstmachine, al dan niet voor eigenaar en/of kapitaalverschaffers,” aldus Loek Dijkman, oud-algemeen directeur en eigenaar van de Topa-Groep. Alle bedrijfsmiddelen horen aan de samenleving toe en zouden als publiek bezit behandeld moeten worden. “De winst kan aangewend worden voor het algemeen nut", en zo kan de wereld iets socialer worden gemaakt. Om de onnodige consumptiedrang te beteugelen en om de hoeveelheid werk beter te kunnen verdelen, pleit Loek Dijkman al jaren voor de invoering van een basisinkomen. Een dergelijke uitkering zou gebruikt kunnen worden om een huis te kopen, te studeren, een eigen bedrijf te beginnen of om later te gebruiken als pensioen of aanvullend pensioen. Vijfentwintig jaar geleden besloot Loek Dijkman het vermogen van zijn ondernemingen onder te brengen in een stichting met een maatschappelijk doel: stichting Utopa.

Jan Kluytmans, spreekt over het ontstaan van een wereldwijde antibioticaresistentie als een typisch geval van de ‘tragedy of the commons’, waarbij de gemeenschap slachtoffer wordt van ieders individuele streven naar voordeel. In China, India en Afrika zijn antibiotica nu in grote lijnen uitgewerkt door jarenlange onzorgvuldige humane toepassing. Een onschuldige operatie zoals een heupoperatie of een prostaatbiopsie wordt dan ineens een zeer riskante ingreep; in India stijgt de kindersterfte. Nederland is in Europa wat betreft humane toepassing het slimste jongetje van de klas, maar met onze intensieve veehouderij zijn wij de vieze man van Europa.  Er tikt een tijdbom, omdat er zowel in humane als in veterinaire toepassingen onzorgvuldig met de opbouw van resistentie tegen antibiotica wordt omgegaan. Prof. dr. Jan Kluytmans, hoogleraar microbiologie aan het VU Medisch Centrum en specialist in ziekenhuisinfecties; arts-microbioloog aan het Amphiaziekenhuis in Breda.

24 mei 2014

Jeroen Berkvens, regisseur en documentairemaker, spreekt over zijn blik op de wereld, en wat de wereld hem laat zien. Wat ziet hij en wat wil hij vastleggen op camera? Wat voor persoonlijkheden vindt hij interessant? En, wat hebben ze Jeroen, en dus ons, te vertellen? Jeroen: “Bij een documentaire denken veel mensen aan een stoffig ‘boekenkastachtig’ interview. Of aan makers die een achter iemand aanhobbelen. Ik streef naar een filmische vorm, die je meemaakt op het niveau waarop je een goede speelfilm ervaart, maar ik ben niet geïnteresseerd in het maken van fictie. Ik ben geïnteresseerd in manieren om een film te maken die ervoor zorgen dat je aan het einde wat hebt meegemaakt, en niet alleen wat hebt geleerd.” Jeroen Berkvens is verbonden aan de Filmacademie, Amsterdam. Behalve regisseur van clips (oa. Urban Dance Squad) is hij vooral documentaire-maker van o.a. ‘A Skin Too Few - the days of Nick Drake’, 'Advocaatje Leef Je Nog', 'Jimmy Rosenberg - de Vader, de Zoon & het Talent' (Gouden Kalf 2007 voor Beste Lange Documentaire), en 'Paradiso' dat in 2011 verscheen.


Leon Giesen is een filmmaker, muzikant en verhalenverteller. Hij was bassist van de voormalige band Toontje Lager en is tegenwoordig actief met zijn muziekproject Mondo Leone. Leon maakte enkele bekroonde documentaires, zoals Van America helemaal naar America over Rowen Hèze. Na een reünie-optreden van Toontje Lager merkte Giesen dat hij het podium miste. In 2004 besloot hij dan ook dat zijn muziek samen met zijn films in het theater behoorden. Hij bracht een cd/dvd uit en begon zijn theaterprogramma, dat tegenwoordig nog altijd loopt. Leon Giesen was de winnaar van de "Broodje Cultuur Publieksprijs" 2006-2007.