Pepptalx

Denkbeeldige kampvuren voor jongeren.

Gloed van 
Filosofie. Kunst. Wetenschap.

 
TtLG017: speakers
Piet Hein Eek is een van Nederlands succesvolste ontwerpers. Hij ontwerpt en fabriceert meubilair, verlichting en accessoires en houdt zich daarnaast bezig met de inrichting van gebouwen. Sinds kort verdiept hij zich in architectuur en het herbestemmen van gebouwen. “Wij doen dingen anders dan mensen gewend zijn in de markt. Iedereen kan meubels in elkaar zetten, daarin kun je alleen nog concurreren door dingen grootser en efficiënter aan te pakken. Maar dat is helemaal niet leuk. Dus doe ik precies het tegenovergestelde van wat iedereen denkt dat wijs is. Op school moest alles perfect, dus maakte ik de kasten imperfect. Alles moest massa, dus deed ik het juist in kleine oplages. Ik ben stronteigenwijs, dat zit er heel diep in. We zetten geen stippen aan de horizon, zoals veel bedrijfskundigen tegenwoordig verkondigen. We focussen op het creëren van de juiste voorwaarden, waardoor we problemen aankunnen en kansen kunnen grijpen. Verder heerst er altijd een bepaalde chaos; er gebeurt heel veel. Ik hou van die chaos. Het is de basis van ons bedrijf, daarin ontstaan de kansen. Als je morrelt aan de chaos, dan morrel je ook aan het systeem waarin dingen kunnen ontstaan.”

Marc Mulders is een Nederlandse schilder, aquarellist, fotograaf en glazenier. Hij is vooral bekend van zijn olieverfschilderijen waarin hij de loop  van de natuur volgt. Marc Mulders is een eigenzinnig kunstenaar, een schilder die zowel vakmatig als inhoudelijk kiest voor een eigentijdse positie in de traditie van zijn vakgebied. De moderne kunst vindt voor hem haar hoogtepunt in de absolute intensivering van de persoonlijke beleving. Het modernisme als een tot dwang verworden originaliteitsgedachte heeft hem niets te bieden. Voor hem is het juist de traditie, waaraan hij schatplichtig is, die het heden kan voeden en inspireren. In 2005 maakte Marc Mulders het herdenkingsraam 'Een tuin van glas' voor de Nieuwe Kerk in Amsterdam, dat werd aangeboden aan koningin Beatrix ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum. Dit raam werd in 2006 tot het "mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen vijftig jaar" uitgeroepen. In 2017 is Marc Mulders verkozen tot 'Kunstenaar van het Jaar'.

br. Isaac is prior van abdij O.L.V. van Koningshoeven. Wellevendheid is het vermogen in welke situatie dan ook je zo te gedragen dat het voor iedereen prettig is. Heel ouderwets wellicht. Maar daarom juist weer interessant om naar te kijken. Wellevendheid is een beetje verdwenen. In de politiek, op twitter, in het verkeer. Modern is het om assertief te zijn zonder aanzien des persoons of situatie en vooral jezelf het allerbelangrijkst te vinden. 
Als wapen in de verkiezingsstrijd bracht de VVD een open brief van premier Rutte in. Rutte opende de aanval op de hufterigheid: “Maar we maken ons wel grote zorgen over hoe we met elkaar omgaan. Soms lijkt het wel of niemand meer normaal doet”. Even later spreekt hij de migranten aan met: 'Als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg.' De toon is iets minder bot dan het eerdere 'Pleur op', maar de wellevendheid is hier toch ver te zoeken. Beschaving is ook je inhouden. Hoe moeten wij ons tegenover elkaar gedragen? 1 Petrus. 3: 88 Ten slotte, wees allen eensgezind, medelijdend, hebt de broeders lief, wees barmhartig en ootmoedig.