Pepptalx

Denkbeeldige kampvuren voor jongeren.

Gloed van 
Filosofie. Kunst. Wetenschap.

 
TtLG 016: speakersIn een hoog tempo wordt digitale informatie gekoppeld aan de fysieke en biologische wereld om ons heen. In de toekomst zien we een directe versmelting tussen mens, natuur en machine, waarmee werkelijk alles op aarde straks met elkaar in verbinding staat. Er komen telepathiehelmen, draadloze elektriciteit, 3D geprinte organen en denkende robots aan. Het internet gaat ‘naar buiten’, vandaar dat Rogier van Kralingen zijn boek de titel 'The Outerweb' heeft gegeven. Hoe gaan we hier mee om? Wat moeten we weten om in de toekomst succesvol te zijn ? Is alles op het gebied van technologie altijd wel wat het lijkt? Of, vergeten we soms het menselijk aspect? Rogier van Kralingen is content marketeer, muzikant, spreker en schrijver in de breedste zin van het woord. Hij verricht de productie, redactie en uitgave van boeken, scripts, presentaties, artikelen en muziek.

Economie is meer dan winstmaximalisatie. De kernopdracht van de economie in de visie van Lans Bovenberg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, is ervoor te zorgen dat de belangen van mensen zoveel mogelijk parallel lopen. “Hiervoor zijn drie coördinatiemechanismen ontwikkeld. Het eerste mechanisme, dat economen traditioneel sterk benadrukken, is de markt. Daarnaast heb je de overheid. Moraal en vriendschap zijn het derde mechanisme. Ofwel: vrijheid, dwang en (vrijwillige) binding. Economie wordt gedragen door het maken van verstandige keuzes en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Maar ook samenwerken en op die manier de winst van samenwerking boeken. Eén plus één is drie, samen kun je meer dan alleen. 

Vincent van Amsterdam is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zowel zijn Bachelor als zijn Master of Music studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Vincent is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen, zoals het Prinses Christina Concours, het Nationaal Accordeon Concours en prijswinnaar van het International Young Musicians Competition in Milaan. In 2016 wint Vincent de Dutch Classical Talent Award. Vincent‘s repertoire bevat een grote verscheidenheid aan composities: van Scarlatti, Bach en Franck tot Gubaidulina, Nordheim, Schmidt en Kusjakow. Ook speelt Vincent werk van hedendaagse (Nederlandse) componisten.

Altruïsme zien we als een hoogstaande morele waarde. Als we meer aandacht zouden besteden aan het welzijn van anderen, zouden inversteerders dan níet in het wilde weg speculeren met louter het doel zo veel geld te verdienen? Zou de kloof tussen de 1% allerrijksten en de anderen kleiner kunnen worden? Zou de intensieve veehouderij erdoor verdwijnen? Zouden we minder spullen willen hebben en meer mét elkaar willen delen? Abt Bernardus spreekt over de zorg voor het welzijn van anderen, in de breedste zin van het woord.