Pepptalx

Denkbeeldige kampvuren voor jongeren.

Gloed van 
Filosofie. Kunst. Wetenschap.

 
TtLG 015: speakersHülya Cigdem is een voorbeeld. Ze werkt aan een betere wereld. Hülya heeft een misstand gezien en besloten om hiertegen iets te gaan doen. Soms moet je gewoon radicaal aan de slag gaan. Hülya Cigdem vertelt over haar opvattingen van het leven en haar actie om de wietteelt terug te dringen bij de Turkse families. Tilburg kent tussen de 600 tot 900 illegale wietplantages. De hennepproductie is voor een groot deel in Turkse handen. Als journalist onderzocht Hülya Cigdem de thuisteelt van wiet in Tilburg. Diezelfde drugsteelt speelt op de achtergrond een rol in haar nieuwe roman De val van Mehmet. Mede naar aanleiding van haar boek heeft Hülya Cigdem het initiatief genomen voor Alin Teri 013. Alin Teri betekent ‘zweet op het voorhoofd’. De naam geeft aan dat iemand op een eerlijke manier zijn geld moet verdienen. Alin Teri 013 doet een moreel appèl op de Turkse Tilburgers: kap met die wiethandel. De organisatie wil mensen motiveren, inspireren en activeren.

Werken aan een betere wereld begint bij jezelf. Niet passief protestacties bijwonen, maar actief en radicaal strijden tegen onrechtvaardigheid, winstbejag en corruptie die de natuur en de dieren schaden. Laurens de Groot spreekt over zijn strijd tegen de stroperij van olifanten en neushoorns om hun ivoor. Zwaar bewapende criminele bendes slachten jaarlijks zo'n 30.000 olifanten af omdat de mens van het ivoor een miljardenbusiness heeft gemaakt. Gelukkig zijn er dappere strijders als Laurens. In zijn boek 'Jacht op de Jagers' beschrijft hij zijn leven bij Sea Shepherd, dat zich inzet om diersoorten en ecosystemen in de oceanen te beschermen en te behouden. Zijn strijd tegen de walvissenjacht, 'War on Whales', is vastgelegd op Discovery Channel, evenals zijn jacht op de olifantenstropers, 'Ivory wars'. Laurens de Groot is mede-oprichter van Skycap en de daaraan gelieerde stichting ShadowView. Het bedrijf ontwikkelt drones en zet die onder meer in tegen stroperij en milieudelicten. 

Rosa van Walbeek studeert aan het Utrechts Conservatorium. Begonnen met klarinet en contrabas stapte Rosa over op de viola da gamba. Nu, twee jaar later, zet ze haar volgende schreden op het wijde pad van de muziek. Met ingang van 2015 begint ze met de Bacheloropleiding Musician 3.0.  Deze nieuwe opleiding focust zich niet op één instrument, maar op het eigen creatieve talent. Er is veel ruimte voor improvisatie, contextueel en conceptueel denken. Als Musician 3.0 ben je niet aan een instrument, stijl of genre gebonden. Sleutelvraag is hierbij: “Wat breng ik teweeg en wat wíl ik teweegbrengen?” Een echte PEPPTALX-vraag, dus :). Rosa is een Pepp'ster 1.0. Bij de allereerste Pepptalx, in 2013, was Rosa erbij als leerling van het Willem II College. Voor ons geeft ze een concert op de viola da gamba. De viola da gamba, Italiaans voor ‘beenviool’, is een muziekinstrument dat werd ontwikkeld in de 15e eeuw. Beroemde componisten als Händel en Bach hebben er muziek voor geschreven. 

Hoe tegenstrijdig ook: taal kun je uitlokken zonder meteen taal te gebruiken. Wanneer je niet direct woorden tot je beschikking hebt, kun je altijd iets laten zien. Beelden of gedachten die nog niet verwoord zijn, moet je niet vergeten of overslaan. Alleen vertellen is niet genoeg. Voelen en ervaren is evenzo belangrijk.  Jongeren en andere volwassenen worstelen vaak met hun zelfbeeld en met hun beeld van de ander. Wendy Fok vertelt over hoe zij jongeren op een unieke manier laat ervaren wat hun eigen fysieke en verbale uitingen met een ander doen. In de groei naar volwassenheid doen we allerlei ervaringen op. We worden sterk en veerkrachtig, maar ook is het een tijd waarin we angst en schaamte verbergen, en onzekerheid verbloemen. We verkennen de emotionele grenzen en dat zien we direct terug in ons gedrag. De projecten van Dramataal zijn gericht op jongeren. Om ze bij te sturen en een pad te laten kiezen dat oprecht is; open en kwetsbaar. Zie mij; ik zie jou.