Pepptalx

Denkbeeldige kampvuren voor jongeren.

Gloed van 
Filosofie. Kunst. Wetenschap.

 
TtLG: Speakersprof. dr. Maurice van den Bosch, interventieradioloog aan het UMC Utrecht. Hij werkt met de nieuwste innovaties om patiënten met kanker te dienen, door ze niet te behandelen met het mes (operatie), maar met kleine instrumenten, die tumoren kapot maken, maar het gezonde weefsel sparen. Hij noemt het ‘Opereren zonder Snijden’. Zaken die dagelijks spelen, zijn hoe ver hij met behandelingen moet gaan (de confrontatie met de dood en begrenzing van zijn vak), de diepe betekenis van een arts-patiëntrelatie, en, altijd, het dienen van het belang van de patiënt (en dat hoeft niet dat van de verzekeraar of overheid te zijn). Maurice van den Bosch is yogi, actief in de Sivananda ashram in Rishikesh. Bidden, mediteren en dienen, zijn de basisingrediënten voor zijn dagelijks leven.

 

drs. Céline Pessers werkt bij Dialogues Incubator, een dochterbedrijf van ABN/AMRO, een denktank die gericht is op het toekomstige bankieren. Zij spreekt over transformatie in de economie en het geldsysteem. Zij onderzoekt de verbinding tussen ecologie en economie. Ofwel, hoe kan ons economisch handelen leren van de manier waarop de natuur werkt? In 2010 was Céline genomineerd voor The Young Professional of the Year, waarmee zij een podium aangereikt kreeg voor het overdragen van haar boodschap! Zij is er namelijk van overtuigd dat duurzaamheid een vereiste wordt voor winstgevendheid, en daar moeten we als bank snel mee aan de slag. Haar persoonlijke doel is dan ook om een rol van betekenis te spelen in onze transitie naar een nieuwe economie. En dan niet op geitenwollen sokken maar op hoge hakken.

 

Joost van Bleiswijk is een toonaangevende Nederlandse ontwerper. Samen met Kiki van Eijk heeft hij een studio op Strijp T in Eindhoven. Joost en Kiki behoren tot de succesvolle afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven. Ze vertegenwoordigen een nieuwe generatie van Nederlandse ontwerpers samen met onder andere Piet Hein Eek, Studio Job en Marcel Wanders. Het werk van dit duo, dat samen leeft maar vooral individueel werk voortbrengt, werd internationaal gepubliceerd, met aandacht van onder andere Wallpaper, Elle Decor en New York Times.Joost spreekt over het kijken naar de dingen, over de diepte in jezelf om te ontwerpen en te maken.